Sterrenbeelden en hun geheimen

Als sinds mensen op aarde rondlopen zijn ze bezig met de sterren. Het verschijnsel dat iedere avond aan de hemel te zien is en waar de mensheid maar geen genoeg van kan krijgen. Sterren worden geassocieerd met iets positiefs, iets goeds. Planeten en hun stand zorgen voor het leven op onze aarde.

Sterrenbeelden
De Dierenriem, de basis van de sterrenbeelden stamt uit de Chinese astrologie. Astrologie is de wetenschap die zich bezig houdt met de stand van de planeten en de sterren, hun uitwerking op de aarde en het leven van ons mensen. Ook de Kelten en andere grote volkeren waren voortdurend bezig de hemel te duiden. Het schitterende Stonehenge is daar het waarschijnlijk mooiste overgebleven bewijs van. Maar ook de Menhirs van Carnac in de Franse Bretagne bieden heel wat stof tot nadenken.
Hemellichamen zijn ontstaan vanuit mythes, geloof en sagen. Zij geloofden de Egyptenaren dat hun farao’s na hun dood aan het firmament zouden verschijnen. Nog steeds kennen we Isis en Osiris, de twee geliefden bij goed weer zien stralen. De Grieken gaven namen aan nevels, zoals Andromeda. Ieder geloof zoekt zo die verbinding met de sterren. Christus en zijn moeder Maria werden bijvoorbeeld ten hemel opgenomen.

Astrologie
Zoals de Romeinen het jaar ingedeeld hebben in twaalf bijna gelijke delen, zo deelden de Chinezen het jaar in in twaalf dierlijke perioden. Van daaruit is de westerse indeling, eveneens in twaalf delen en twaalf symbolen, ontstaan. Uitgangspunt is dat ieder deel van het jaar invloed heeft op ons leven. Dat het belangrijk is tijdens welke periode je geboren wordt en onder welk deel van de sterrenhemel.
Uitgaande van simpele zaken als het pure overleven, kun je vaststellen dat diegenen, die onder de sterrenbeelden Stier, Tweeling, Kreeft en Leeuw geboren worden er het beste voor staan. Dat is de tijd van de voorspoed, van het eten dat ontstaat en normaliter overvloedig aanwezig. Dit in tegenstelling tot de Boogschutter, Vissen, Waterman en Steenbok, want die worden geboren in de tijd van koud weer, weinig eten.
Zo wordt het nieuwe leven verbonden met de aarde waar het terecht komt en het gesternte waaronder het ontstaat. Zo zullen moeder aarde, de sterren en de planeten samen bepalen hoe dat leven vorm gaat krijgen. In voor- of tegenspoed, in schaarste of overvloed. Moet het knokken om overeind te blijven of niet? Verbindt daarmee de elementen die we kennen: vuur, water, lucht en aarde en er kan heel wat over dat (nieuwe) leven verteld worden.

Plaats een reactie